enova dla profesjonalistów
Profil
Wyszukaj
Wyszukaj:
Idź do strony:
Odpowiedz
błąd API w metodzie Login()
Użytkownik
Postów: 3
Punkty: 3
Witam,
Mam problem z metodą Login()
Podczas jej wywołania z instancji klasy MsSqlDatabase wyrzuca błąd:

Message = "Ze względu na bieżący stan obiektu operacja jest nieprawidłowa."

Czy ktoś może spotkał się z takim problemem i podsunie rozwiązanie?

Offline
Profil
Wiadomość
Użytkownik
Postów: 3
Punkty: 3
Witam jeszcze raz
Udało mi się poprawnie utworzyć klasę MsSqlDatabase, ale pojawił się inny błąd:
Message = "Wystąpił błąd wykonania zapytania SQL przez serwer bazy danych."
InnerException {"Tabela o nazwie 'DataModels' nieznaleziona."}

Kod:
MsSqlDatabase database = (MsSqlDatabase)BusApplication.Instance["NazwaBazy"];
login = database.Login(false, "Użytkownik", "Hasło" );

Czego brakuje?

___________________
Ostatnio zmodyfikowany przez RG 2020-09-12 12:06:28
Offline
Profil
Wiadomość
Global Admin
Magnat
Postów: 73
Pochwały: 10
Punkty: 126
Witam,

Proszę zobaczyć przykład https://github.com/soneta/PrzykladHandel , jest to dość stary projekt, ale po drobnych poprawkach można go uruchomić. Trzeba dać nowe i kompletne referencje do dll Sonety (może tu jest twój problem) i zmienić framework na >=4.6.1. Program da się skompilować i przynajmniej logowanie działa bez problemu.
___________________
Ostatnio zmodyfikowany przez Wojtek 2020-09-15 10:16:36
Offline
Profil
Wiadomość
Użytkownik
Postów: 7
Punkty: 7
RG napisał:
Witam,
Mam problem z metodą Login()
Podczas jej wywołania z instancji klasy MsSqlDatabase wyrzuca błąd:

Message = "Ze względu na bieżący stan obiektu operacja jest nieprawidłowa."

Czy ktoś może spotkał się z takim problemem i podsunie rozwiązanie?



Witam.
Mam ten sam błąd. Tylko że w WebService. Przy każdej aktualizacji enovy podgrywałem biblioteki, kompilowałem i działało. Przy ostatniej aktualizacji na wersję 2006.1.1.36 wywala właśnie ten błąd. Czy może coś się zmieniło w logowaniu?
Wcześniej w bazie wiedzy był przykład WebServicu na którym bazowałem. Teraz go nie ma. na GitHub też nie widzę.

Natomiast po dopaleniu PrzykładHandel podczas próby logowania wyskakuje "Nie można poprawnie załadować tabeli o nazwie 'PozycjaBudzProj'.'
___________________
Ostatnio zmodyfikowany przez MarcinG 2020-09-22 11:25:45
Offline
Profil
Wiadomość
Global Admin
Magnat
Postów: 73
Pochwały: 10
Punkty: 126
Witam,

Jest jeszcze jakiś przykład WebService https://github.com/soneta/Examples/tree/master/Soneta.Examples/Example10 . Moje WebService również działa po aktualizacji enova, tylko że ja tam nie używam w ogóle tej klasy, bo nie ma takiej potrzeby.

Nie potrafię odtworzyć tego błędu i muszę powiedzieć "u mnie działa" :). Może wrzucicie gdzieś mały przykład projektu to sprawdzę jeszcze raz.
___________________
Ostatnio zmodyfikowany przez Wojtek 2020-09-22 11:22:27
Offline
Profil
Wiadomość
Użytkownik
Postów: 7
Punkty: 7
Wojtku wydaje mi się że tutaj jest standardowy problem z ładowaniem bibliotek Soneta. Do tej pory ładowałem biblioteki poprzez
Kod:

loadAssembly("Soneta.BI";);
loadAssembly("Soneta.Business";);
loadAssembly("Soneta.Business.UI";);
loadAssembly("Soneta.Core";);
loadAssembly("Soneta.CRM";);
loadAssembly("Soneta.CzlonkowieSzkolenia";);
loadAssembly("Soneta.Data";);
loadAssembly("Soneta.Deklaracje";);
loadAssembly("Soneta.Handel";);
loadAssembly("Soneta.KadryPlace";);
loadAssembly("Soneta.Kasa";);
loadAssembly("Soneta.Ksiega";);
loadAssembly("Soneta.Zadania";);
loadAssembly("Soneta.Start";);
loadAssembly("Soneta.Types";);
loadAssembly("Soneta.Web";);
loadAssembly("Soneta.Web.Business";);
loadAssembly("Soneta.Workflow";);

Jak zmienie u siebie lokalnie w kodzie na

Kod:

Soneta.Start.Loader loader = new Soneta.Start.Loader();
loader.WithExtensions = true;
loader.WithUI = true;
loader.WithExtra = true;
loader.Load();

i zdebuguje aplikacje to działa u klienta na produkcji już nie. Pytanie czy może brakuje mi jakiejś biblioteki? Tak podejrzewam. Tylko jak sprawdzić której? Taka operację robię od kilku lat u klienta i zawsze było ok. Przy ostatniej aktualizacji coś jest nie tak.


Podczas logowania w try catch wyskakuje błąd jak wyżej: Ze względu na bieżący stan obiektu operacja jest nieprawidłowa. Źródło błędu: Soneta.Business, TrackTrace
at Soneta.Business.App.ApplicationInfo.get_Instance()
at Soneta.Business.TableCollection..ctor(Session session)
at Soneta.Business.Session..ctor(Login login, Boolean readOnly, Boolean isConfig, String name)
at Soneta.Business.App.Login.CreateSessionInternal(Boolean readOnly, Boolean config, Boolean isinternal, String name)
at Soneta.Business.App.Database.LoginHelper.CreateInternalSession(LoginArgs args)
at Soneta.Business.App.Database.LoginHelper.Login(LoginArgs args)
at Soneta.Business.App.Database.LoginHelper.Login(LoginParameters parameters)
at Soneta.Business.App.Database.Login(Boolean winAuth, String user, String password)
at Mag_WebService.....Zaloguj(String kodLogowania) in C:\...\App.asmx.cs:line 212
___________________
Ostatnio zmodyfikowany przez MarcinG 2020-09-23 07:41:43
Offline
Profil
Wiadomość
Użytkownik
Postów: 3
Punkty: 3
Witam,
Trzeba zapewnić dostęp do kompletu bibliotek Soneta i ładować je poniższym przykładowym kodem:

Soneta.Start.Loader loader = new Soneta.Start.Loader();
loader.WithExtensions = true;
loader.Load();

Najlepiej odpalić usługę sieciową, wtedy nie ma problemu z dostępnością bibliotek na komputerach klienckich.

U mnie działa aż miło!
Pozdrawiam
Offline
Profil
Wiadomość
Użytkownik
Postów: 7
Punkty: 7
Taką też odpowiedź dostałem od Sonety. Zauważyłem jednak stary problem. Przy korzystaniu z loadera raz na jakiś czas przy Login() wywala błąd po czym działa jakiś czas bez problemu. Tak jak mi napisali w sonecie problemem też jest kolejność ładowania bibliotek. Loader jednak troszczy się o wszystko i wtedy działa.
Offline
Profil
Wiadomość
Odpowiedz
« [1-10] [11-20] [21-28]
Powered by MWCMS.php       MAGNAT © 2011 All rights reserved.       Copyright © 2011 BY Magnat Sp. z .o.o.
PHP  MySQL  SMARTY  XHTML 1.1  CSS